В Днепропетровск ще бъде представено съкровище на Аспарух

22 ноември 2012 | 11:55 | Агенция "Фокус" (http://www.focus-news.net/?id=n1720640)

 

Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.

http://protobulgarians.com

 

    В началото на декември 2012 г. в Днепропетровския исторически музей „Яворницки” ще бъде изложена най-пълната колекция от предмети от Вознесенското съкровище (VІІ – началото на VІІІ в.), което е свързано с основателя на българската държава  Аспарух. Това съобщи директорът на музея Надежда Капустина, цитирана от телевизия „34 канал”, Киев, Украйна:

 

 

„Изложбата, която искаме да представим, е свързана с историята на нашия район, със строителството на Днепропетровската водноелектрическа централа, с експедицията, която бе оглавена от Д. И. Яворницки. В неговия екип бе археологът Гринченко. Именно той откри на територията на съвременния град Запорожие съкровището, което днес наричаме Вознесенско. Става дума за предмети от метал, сребро и злато. За съжаление тази колекция по време на евакуацията на града през Втората световна война се разпръсна в различни посоки. Въпреки, това нашият музей разполага с огромна колекция, която искаме да покажем на хората. В рамките на изложбата ще бъде представен и дневникът на археолога Гринченко и неговите лични вещи, които любезно ни бяха предоставени от неговата дъщеря. Част от експозицията ще бъде посветена на дейността на българите, които и днес живеят на територията на Украйна”, сподели Надежда Капустина.

 

На снимката: предмети от Вознесенското съкровище.

 

Коментар и допълнение:

 

 

Съкровището от с. Вознесенка, до праговете на Днепър включва предмети от гроба на прабългарски владетел, вероятно Аспарух. Съкровището съдържа над 1500 златни и сребърни предмети, части от погребения на коне... През 1930 г. край украинското с. Вознесенка, при праговете на р. Днепър е открит масов гроб на около 35 прабългарски воини, за които учените предполагат, че са Аспарух и негови бойци. Хипотезата е на археолога Гринченко, ръководил проучванията. След като съобщава за своите предположения пред колегията, той е заточен в Сибир - разказва директорката на Националния исторически музей Цветана Кьосева.

Съкровището е датирано в първата половина на VIII в., което съвпада със смъртта на Аспарух. Находките са открити на българо-хазарската граница, където е била битката между двата народа. Съдържа останките на едно богато погребение с трупоизгаряне: обгорели ризници, железни бойни брадви и саби, бойно снаряжение, богато украсени с апликации колани, конска сбруя, златни обковки на седла, колчани и калъфи за лъкове. Много от тях, особено коланните апликации, напълно приличат на находките от Североизточна България.

        Още при откриването им артефактите били разделени в три музея - в Запорожие, в Днепропетровск и в Харков. По време на Втората световна война обаче експонатите от Вознесенка е трябвало да бъдат евакуирани в Уфа. При транспортирането им на 10 октомври 1941 г. върху влака с реликвите паднала немска бомба, която предизвикала пожар. Докато го потушавали, в суматохата голяма част от колекцията обгоряла или била открадната. Оцелял орелът на Аспарух. Смята се, че преди да бъде преизползан, орелът е бил връх на бойно знаме на римски легион. На гърдите му е издълбан монограмът на Аспарух - Еспор. Орелът на Аспарух, изложен в НИМ - София, е музейно копие, дарено от Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, депутат в Киевския градски съвет.

          Луничките (месечинките), показани на снимката, вероятно са принадлежали на Аспарух. Българският цар Симеон (893-927), както показва един негов оловен печат също е носил подобни месечинки и слънца на огърлицата си. Вероятно това са били инсигнии на българския владетел от Аспарухово време до Симеон. Всъщност, тези слънца и месечинки изобразяват двата върховни бога на българите - Слънцето и Месечината. Интересно е, че до скоро в Македония на младите булки са връзвани нанизи от пари, оформени като слънца и месечинки. В южната част на Търновско (Трябна, Габрово) до към Възраждането, а в Македония до към Първата световна война жените са носели сокаи, подобни на царски корони.