Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.

http://protobulgarians.com

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

ДО Г – н   БОЙКО БОРИСОВ, Министър-председател на Република България:

   

 от ВМРО-Бургас, Сдружение”Родолюбец”-Бургас ; местната патриотична общественост; БАН ,”Исторически архив”,Съюз на учените в България

 

 

Уважаеми господин премиер,

 

Впечатлени сме от Вашата бърза реакция по даване българско гражданство на македонския гражданин Васко Ристевски, който самоотвержено участва в спасяването на хора от горящият автобус на “Ентуртранс”. Поради това се обръщаме към Вас с настояване да помогнете на един друг македонски гражданин и неговото семейство да се сдобият с така желаните български паспорти. Става въпрос за трагичния случай на Здравко и Добрила Здравески и четирите им деца, които години наред са били обект на физически и психически репресии от страна на антибългарската власт в Република Македония. Причина за това е тяхното българско самосъзнание и нежелането им да приемат насилствено наложената фалшива македонистка идентичност.

 

Здравко Здравески е един от основателите на ВМРО в Македония. Бил е официален задграничен представител на ВМРО в Холандия. Съпругата му Добрила Здравеска е внучка на войводата Георги Стоянов от Крушево, загинал по време на защитата на Крушевската република. През 1994 г. семейството е било репресирано, заради притежаването на българска литература. Здравески е арестуван без никакъв повод, а домът им е бил незаконно обискиран, откъдето е иззета българска литература. Докато мъжът е бил държан в ареста, Добрила Здравеска е притискана от униформените да предаде останалата литература, както и документите и печата на задграничното представителство на ВМРО, оглавявано от съпруга й.

 

След идването на власт на правителството на Любчо Георгиевски, Здравко е служил в Македонската полиция, където е бил командир на подразделение на частите за бърза интервенция, т. нар. „Лавове”. Участвал е активно във войната с албанските терористи през 2001 година. След края на войната е служил в специалните части “Тигри”. Има офицерско звание “Капитан”.

 

Заради прояви на пробългарско самосъзнание е уволнен от служба през 2005 г. и разжалван, а през 2007 му е скалъпен поръчков процес с фалшиви свидетелски показания за извършена измама и е вкаран в затвора. Впоследствие свидетелите срещу него се отказват от показанията си пред нотариус заявявайки, че са ги дали под принуда.  Присъдата е обжалвана и коригирана от Върховния съд на Македония, но въпреки това Здравко е оставен 2 години абсолютно противозаконно в затвора в Идризово/Скопие/, а по-късно в Прилеп, където лежи до септември 2010 година. Там е бил жестоко измъчван, редовно е бил зверски пребиван. Има тежки травми от мъченията, избитите си зъби пази в торбичка. Извергите редовно са го дрогирали с наркотици и хапчета, за да не е в състояние да се оплаче, или да отива на свиждане с близките си. След адските мъчения и побои не му е оказвана медицинска помощ и му е отказван преглед при лекаря в затвора. Вследствие на това е получил тежко възпаление на цялата глава и е имало опасност да умре. По чудо е останал жив! Всичко това е било единствено, заради това Здравески да се откаже от своето българско самосъзнание! Управителят на затвора Драган Пенков не е позволявал никакви срещи на Здравко с близките му, както и срещи с адвокат. Впоследствие 5 адвокати са били отказани да защитават Здравески пред съд, заради нечовешките средновековни инквизиции.

 

През това време семейството му е репресирано и са убити брат му, както и братът на съпругата му Добрила. Случаите са заведени като “битови инциденти”, а убийците не са осъдени и са на свобода. В момента единият от убийците се заканва на семейството на голямата му дъщеря, че скоро ще “приключи” и с тях, защото са българи.

 

Членовете на семейство Здравески, които избягаха от концлагера Р. Македония и се намират в момента в Бургас, са в бедствено положение, тъй като нямат възможност легално да работят, за да се издържат. Ето защо, ние настояваме спешно да реагирате и дадете българско гражданство на тези мъченици на българската кауза, които не искат паспортите, за да пътуват по чужбина, а за останат в Майка България!

 

Разчитаме на Вас за бързото разрешаване на този трагичен случай !

 

Бургас – София - Ямбол- Торонто

 

22 юни 2011 г.

 

С уважение:

 

Георги Дракалиев/п/   

Николай Долапчиев/п/

д- р Георги Генов – БАН и Съюза на  учените /п/

Виолета Панайотова - настоятел на "Исторически архив" за гр. Ямбол/п/

Янко Долапчиев - журналист /п/

Мария Долапчиева - геолог /п/

Д-р Джордж Младенов - Юнивърсити ъф Торонто / п /

 

Линк към он-лайн петиция за подкрепа на писмото
http://www.peticiq.com/daite podanstvo na makedonskiq bylgarin zdravko zdraveski